Avfallsbesitter har ansvaret for at smittefarlig avfall emballeres på en slik måte at det ikke medfører fare for spredning av smitte. Avfallsbesitter treffer de nødvendige tiltak som står i forhold til avfallets mengde, sammensetning og farlighetsgrad for å hindre spredning av smitte.
Emballasje for smittefarlig avfall skal være gul, eller merket med gule symboler, og det må tydelig fremgå hva innholdet er.
Etter forskrift om smittefarlig avfall skal det være tilgjengelig dokumentasjon på hvor det smittefarlige avfallet kommer fra, hvordan det er oppbevart, håndtert og transportert.
Gul UN-godkjent risikobeholder med låsbart lokk, merket UN3291. Smitteavfall klasse 6.2.
Gule plastsekker på 100 liter som er produsert av 100 % gjenvunnet plast.
UN-godkjent kanyleboks på 2 liter for håndtering av skarpe gjenstander og smittefarlig avfall.
Avfall med store mengder flytende materiale, som svært våte kompresser, bleier og lignende, må først emballeres med tynn plastpose, for å hindre lekkasje.
Plastsekkene er ikke UN-godkjent emballasje og må derfor lastes over i en stiv, UN-godkjent ytteremballasje, som må være væsketett. Anbefalingen er å bruke gule, godkjente bokser og flere enheter, dette vil redusere faren for smitte.
Plastsekken er ikke beregnet for skarpe gjenstander som nåler og kutteredskaper som kan stikke igjennom sekken. Skarpe gjenstander må håndteres i støtsikker UN-godkjent emballasje. Deretter samles dette i containere på 5 m3 som forbrenningsanlegget har tilgjengelig. Disse blir hentet inn og tippet i bunker for direkte forbrenning.
Helsetjeneste og virksomhet som transporterer eller håndterer smittefarlig avfall fra helsetjeneste, skal sørge for at smittefarlig avfall ikke blandes med andre typer avfall.
Transport av smittefarlig avfall omfattes av ADR-regelverket. Dersom transporten er under 333 kg netto farlig gods, kan det kjøres etter unntak i kap 1.1.3.6.2 (s. 49) og ADR-kompetansebevis er ikke nødvendig.
Merk! Krav om opplæring gjelder fremdeles jf. kap. 1.3.
Helsetjeneste hvor det oppstår smittefarlig avfall, skal så snart som mulig sørge for at avfallet blir levert til behandling ved anlegg med behandlingstillatelse etter forskrift om smittefarlig avfall § 6, eller med forbrenningstillatelse etter forskrift 1. juni 2004 nr. 930 om gjenvinning og behandling av avfall.
Veileder for forsendelse av smittefarlig biologisk materiale – februar 2022